De kansrijkste ideeën worden gezamenlijk verder ontwikkeld. De 16 bedrijven en instellingen die de hackathon mogelijk maakten, helpen daarbij.
Lennart Lalieu, organisator van de hackathon en thematrekker bij NP RES blikt terug op drie enerverende dagen. “Het was voor iedereen super inspirerend om je 48 uur lang met zoveel verschillende disciplines bij elkaar bezig te houden met één vraagstuk. Te ontdekken hoe er buiten jouw blikveld om nagedacht wordt over oplossingen. Nieuwe mensen te ontmoeten die vanuit een andere hoek met hetzelfde bezig zijn.” En dat stopt dus voorlopig nog niet. Enkele van de ideeën die verder uitgewerkt gaan worden zijn:
Een experimenteerregel toevoegen aan de Algemene Maatregel van Bestuur. Die experimenteerregel, waarvan het eerste A4’tje al is opgesteld tijdens de hackathon, moet aan de voorkant ruimte bieden voor toepassing van nieuwe technieken en andere oplossingen voor de energietransitie. Dat is volgens de bedenkers nodig om tot lokale oplossingen en netwerken te komen.
Een systeem dat batterijen en energiemodules met elkaar laat samenwerken zodat lokaal opgewekte energie, lokaal gebruikt kan worden. Dit voorkomt dat het landelijke netwerk overbelast raakt.
Een systeem dat via crypto-blockchaintechnologie lokaal transacties uitwisselt tussen opwekkers en afnemers, zodat betaling én balancering binnen een lokaal netwerk kan gebeuren en niet meer via de overbelaste landelijke datastroom.
Een app waarin informatie over de gevolgen van bepaalde keuzes in de leefomgeving inzichtelijk worden gemaakt. Zodat buurtbewoners tijdig op de hoogte zijn van de gevolgen van een aardwarmtepomp bij de buren. Of dat duidelijk is wat de consequenties zijn van concessies die gemeenten uitgeven aan bedrijven voor energieopwekking of levering, zoals laadpalen.