Ga terug

Nieuwe fondsen, nieuwe kansen

Tenminste vijftig procent van de lokale duurzame energieopwekking wil Nederland in lokaal eigendom en zeggenschap opwekken. Dat hebben we met elkaar afgesproken in het Klimaatakkoord. Zo komen de revenuen lokaal terecht en wordt het elektriciteitsnet ontlast. Dit vraagt een actieve houding van decentrale overheden. Klimaatverbond Nederland biedt daarbij ondersteuning door kansrijke initiatieven verder te onderzoeken. Een dergelijk initiatief dient zich nu aan: het lokaal en regionaal klimaatfonds.

Stappen zetten

Elders in dit themamagazine laten we zien hoe de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld de handen ineen hebben geslagen. Zij stoppen via hun eigen energiecontracten geen geld meer in garanties van oorsprong (gvo’s), maar hebben een fonds gestart waarmee ze de vergroening van de lokale energievoorziening versnellen. Investeren in lokale duurzame energieopwekking in plaats van het afkopen van de duurzaamheidsopgave bij een ‘vreemde’ energieleverancier. Met die aanpak kunnen we écht een stap verder zetten richting een klimaatneutrale toekomst.

De tijd is er rijp voor. Het aanbod van duurzame energie groeit, er valt iets te kiezen. Nederland telt honderden energiecoöperaties die verder kunnen worden uitgebouwd met het geld uit een klimaatfonds. Het is de extra lokale opwekcapaciteit waarnaar we op zoek zijn, om er voor te zorgen dat vraag en aanbod van energie in elkaars nabijheid plaatsvinden. Faciliteren we dat niet, dan doemt een gigantisch transportprobleem op aan de horizon. En dat niet alleen, de huidige wereldproblematiek laat zien dat het raadzaam is dat we voor onze energievoorziening niet te veel afhankelijk zijn van anderen. Zelf de regie in handen nemen, is het devies.

Geld verdienen

Die regie reikt verder dan alleen het stimuleren van lokale opwekking. Met een klimaatfonds kijk je kritisch naar je eigen energiehuishouding. Het gaat niet alleen om energiebesparing en bij wie je energie inkoopt, maar ook om hoe je die energie vervolgens gebruikt. Als je zelf aan de knoppen draait, kun je er beleid van maken om de benodigde energie zoveel mogelijk te gebruiken tijdens daluren, als er veel duurzame energie beschikbaar is. Daarmee voorkom je congestie op het elektriciteitsnetwerk én het levert je een financieel voordeel op. Dat ‘verdiende’ geld kun je vervolgens weer in het klimaatfonds steken om nieuwe investeringen te doen.

De casus in Wageningen, Ede en Barneveld toont bovendien aan dat sprake kan zijn van een groeimodel. Andere organisaties in de publieke dienstverlening, zoals de brandweer, scholen en ziekenhuizen, kunnen meedoen met het Klimaatfonds. Op die manier breng je samen het energieverbruik naar beneden, bespaar je kosten en investeer je in lokale opwekking. Dat betekent méér impact dan de symboolpolitiek die nu nog uitgaat van de gvo’s.

Plussen en minnen

Ten opzichte van het inkopen van een gvo betekent een duurzaamheidsbeleid met een Klimaatfonds wel extra werk. Om geïnteresseerden verder op weg te helpen gaat Klimaatverbond Nederland meer onderzoek doen, zodat de plussen en minnen van een Klimaatfonds inzichtelijk worden. We fungeren als aanjager van nieuwe initiatieven op dit gebied en delen de opgedane kennis met de rest van Nederland. Idealiter stellen we een handreiking samen, die als basis kan dienen voor iedere gemeente of samenwerkingsorgaan.

Als Klimaatverbond Nederland zijn we graag op de hoogte van alle initiatieven waarbij al lokaal energiebeleid wordt gevoerd. Jouw ervaringen delen kan bijvoorbeeld tijdens ons aankomende webinar over dit onderwerp. Dus meld je aan. Laat deze kans niet liggen!

Petra Lettink
Directeur Klimaatverbond Nederland

Contact

Meer weten of vragen naar aanleiding van dit magazine? Laat het ons weten:
communicatie@klimaatverbond.nl

U kunt ook lid worden van Klimaatverbond Nederland. Nog geen lid? Vraag hier meer informatie op.
Blijf op de hoogte en toer met ons mee via de volgende kanalen: