Ga terug

Hittebestendige stad in beeld

Onderstaande infographic is in 2018 gemaakt voor de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) naar aanleiding van de thema’s die werden besproken tijdens het Congres Hittestress. Sinds 2020 wordt de hitteadaptatie strategie vormgegeven in de drieslag ‘gebied-gebouw-gezondheid’, waarbij deze vier afbeeldingen ondersteunend zijn voor presentaties.

De relevante domeinen in beeld: gebied, gebouw en gezondheid.

Het is belangrijk om bij de ontwikkeling van de hitteadaptatie strategie voor ogen te hebben wat de verschillende tijdschalen zijn van de impact van deze maatregelen. Voor gezondheid is deze het kortst: tijdens de hitteperiode zelf. Lokale hitteplannen kunnen onmiddellijk in de zomer worden ingezet. Voor stedelijke ontwikkeling is de implementatieperiode en impact het langst: vaak vele jaren.

Er is een verschil in de aard van de projecten en programma’s, die kunnen worden ontwikkeld om hittestress te beperken of te voorkomen. Op gedragsadviezen gerichte maatregelen zijn flexibel en kunnen worden aangepast in de jaarcyclus van een lokaal hitteplan (voorjaar voorbereiden, zomer uitvoeren, najaar evalueren, winter eventueel aanpassingen doorvoeren, etc.). Fysieke hitte werende maatregelen kennen een lineaire route, van ontwerp naar uitvoering en eindproduct.

Tot slot raakt hitteadaptatie parallelle ontwikkelingen in de drie relevante domeinen. Die parallelle ontwikkelingen kunnen het hitterisico verhogen of hitteadaptatie versnellen en daarom moeten ze voortijdig worden meegenomen in ontwerp en uitvoering. Dit is de samenwerkingsagenda met en tussen verschillende domeinen.

Contact

Meer weten of vragen naar aanleiding van dit magazine? Laat het ons weten:
communicatie@klimaatverbond.nl

U kunt ook lid worden van Klimaatverbond Nederland. Nog geen lid? Vraag hier meer informatie op.
Blijf op de hoogte en toer met ons mee via de volgende kanalen: