Klimaatverbond beweegt: klimaattoer 2022

De integrale aanpak van hitteadaptatie

Wat is hitteadaptatie? Hoe wordt daar in Nederland aan gewerkt? En waarom pleit Klimaatverbond Nederland voor een meer integrale aanpak? Binnen overheden is hitteadaptatie vaak een complex thema omdat het verschillende domeinen betreft: gebied, gebouw, gezondheid. Door het samen aan te pakken, dienen we meerdere maatschappelijke doelen die bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving. We delen alle inzichten in dit magazine.

Onze visie

Aanpak hitteadaptatie, onze visie

Aan de slag met hitteadaptatie? Wat is daar voor nodig en hoe pak je dat aan? Op basis van jarenlang netwerken, kennis- en ideeënontwikkeling heeft Klimaatverbond Nederland een visie opgesteld.

Lees meer
Column

Gebied, gebouw én gezondheid

Een hitteregisseur bij de gemeente en de provincie kan de aanpak van hitteadaptatie over domeinen heen te tillen. Het vergezicht: een groene en gezonde samenleving.

Lees meer
Infographic

Hittebestendige stad in beeld

Voor de Nationale Adaptatiestrategie (NAS) is een ondersteunende infographic gemaakt waarin de drieslag ‘gebied-gebouw-gezondheid’ duidelijk naar voren komt.

Lees meer
Lessen

De lessen van Portland

De hittegolf die Portland trof in juni 2021 is uitvoerig geanalyseerd. Wat gebeurde er en wat kunnen wij daar in Nederland van leren?

Lees meer
Kantelpunt

Sterke toename lokale hitteplannen

Lange tijd was er nauwelijks animo voor lokale hitteplannen. Die situatie begint nu te kantelen. Diverse provincies en gemeenten zijn ermee aan de slag.

Lees meer
Verslag

Focus op hitteadaptatie met vier boeiende sprekers

Op 3 juni 2022 vond het webinar plaats over ‘de integrale aanpak van hitteadaptatie’. Was jij er niet bij? Je kunt ons verslag lezen of het complete webinar terugkijken.

Lees meer
Link

Handige link naar het RIVM

Tijdens het webinar was Werner Hagens van het RIVM één van de sprekers. Voor meer informatie over adviezen, tips en beleid van het RIVM klik je op onderstaande link.

Lees meer Lees meer
Wijksafari Hitte

Op zoek naar hotspots in de wijk

Onze Wijksafari Hitte is een goede en laagdrempelige manier voor medewerkers van gemeenten om samen met wijkbewoners op zoek te gaan naar ‘hotspots’ in wijken.

Lees meer
Video

Het belang van een integrale aanpak

Waarom is een integrale aanpak van hitteadaptatie en hittestress noodzakelijk in de verschillende domeinen?

Lees meer
Essay

Hittestress en koeltevraag

Het ‘nieuwe’ klimaat vraagt om het buiten houden van warmte in de zomer. Vreemd genoeg ontbreekt de vraag naar koelte vrijwel volledig in de energietransitie.

Lees meer
Samenwerken

Word lid!

Aan de slag met lokaal klimaatbeleid? Klimaatverbond Nederland helpt je op weg. Word lid!

Lees meer

Contact

Meer weten of vragen naar aanleiding van dit magazine? Laat het ons weten:
communicatie@klimaatverbond.nl

U kunt ook lid worden van Klimaatverbond Nederland. Nog geen lid? Vraag hier meer informatie op.
Blijf op de hoogte en toer met ons mee via de volgende kanalen: