Een kind dat zich veilig en goed voelt, leert beter en sneller. Schoolstress is een oorzaak van verzuim en uitval. Het onderzoek ‘Mentaal kapitaal’ dook in de oorzaken van die stress bij jongeren en hoe je die kunt wegnemen. Meer aandacht voor de jongere en diens leefwereld, betrokkenheid van ouders en passender onderwijs zijn belangrijke methoden.
In 2022 waren er 49.157 gevallen van relatief verzuim in het voortgezet onderwijs. De helft van de leerlingen ervaart stress door school en een derde voelt prestatiedruk, zo laat onderzoek over de periode 2019-2021 zien. Op het vwo is dat hoger dan op het vmbo. In een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en het Trimbos Instituut werden onderzoeken bestudeerd, praktijkdata verzameld en jongeren en ouders om hun ervaringen gevraagd.
De stressfactoren werden opgedeeld naar categorieën: het kind (zelfbeeld, verwachtingen ouders), de school (ondersteuning, aandacht, onderwijsaanbod), klasgenoten en vrienden (sfeer, discriminatie, leeropvatting) en de samenleving (prestatiemaatschappij).
Depressieboek
Een leerprobleem dat niet wordt gezien/erkend. Geen aansluiting bij de groep. Aannames van de leraar. Ouders die scheiden. Lage verwachtingen bij een beperking. Of juist hoge op het vwo. Stapelende didactiek in plaats van top-down onderwijs. Onder stress schuilen vele oorzaken.
Schrijnend is het voorbeeld van Geert-Henk. “Voor het vak maatschappelijke vorming moest ik een levensvisieboek maken. Ik noemde het levensdepressieboek, want ik had veel depressies. Nadat ik het inleverde, zei de leraar dat je als jongere niet zo hoort te denken. En mijn cijfer werd online gezet. Er werd verder niets mee gedaan.”
Klik met de mentor
De opties om mentaal kapitaal te vergroten zijn algemener en pareren meerdere factoren. Op school helpt het wanneer minder en anders wordt getoetst. Maar ook: meer aandacht voor talenten en interesses. En voor de jongere zelf, onder andere van een mentor met wie een klik is. Jongeren willen een regievoerder wanneer ze met meerdere hulpverleners te maken hebben, zodat de lijnen korter worden. Zeker als de wisselingen groot zijn.
Vooroordelen over diagnoses moeten bestreden worden (iemand die blind is, is niet minderbegaafd). De klas moet veilig en fijn voelen. Onderwijzend personeel zou zich meer mogen verplaatsen in de leefwereld van jongeren en hen serieus nemen. Jongeren willen meer verantwoordelijkheid krijgen en meer maatwerk.
Met zo’n fundament is er minder aanleiding voor verzuim.