Dag in woord en beeld
Zo’n 400 belangstellenden volgden (delen van) het online symposium Basiskwaliteit Natuur. Met zo’n 30 sprekers, 5 studio’s, 1 Harm Edens en 1 demissionair minister was het een mooie dag. Een verslag in woord en beeld.
Minister neemt boek ‘Vogels in hun domein’ in ontvangst
Het vuistdikke boek ‘Vogels in hun domein’ is tijdens het congres overhandigd aan demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij nam het graag in ontvangst al bleek deze waardering vooral uit non-verbale signalen gezien de geluidskwaliteit van de verbinding.
Samenstellers Robert Kwak en Jip Louwe Kooijmans legden uit dat vogels een indicator zijn voor de kwaliteit van het landschap. Met dit boek in de hand kunnen terreinbeheerders, beleidsmakers op vele niveaus werken aan een verbetering van de natuurkwaliteit in Nederland. Hun boodschap: “Ga met de natuur werken. Er is niets belangrijker dan het voordeel dat natuur ons biedt. De overheid kan daarbij een faciliterende rol gaan spelen. Het boek biedt praktische handvatten om de Basiskwaliteit Natuur te verbeteren.”
Lees meer over boek en achtergrond in een artikel in Trouw.
Het boek aanschaffen is mogelijk via de lokale boekhandel en via de webshop van Vogelbescherming.
Drie prijswinnaars Basiskwaliteit Natuur
Een goed voorbeeld doet volgen. Volgens dat principe beloont Vogelbescherming Nederland een drietal initiatieven waar Basiskwaliteit Natuur is gerealiseerd. Er waren acht projecten genomineerd in drie categorieën. Een jury beoordeelde de inzendingen. Juryvoorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zelf vogelaar en beschermheer van Vogelbescherming, maakte de winnaars bekend tijdens het symposium.
EVA Lanxmeer - Culemborg
In deze duurzame nieuwbouwwijk is vanaf het ontwerp rekening gehouden met natuur, van dak tot wijkniveau. De bewonersparticipatie is inspirerend voor andere projecten. Zo’n driehonderd huishoudens onderhouden hun hof en het openbaar groen, delen auto’s, wekken samen energie op en ontwikkelen stadsboerderij Caetshage. In steden verdwijnt vaak de affiniteit met natuur, maar in deze wijk vermengen ze zich.
Wehlse Bos - Wehl
Landschapsherstelplan Ooijpolder
Samen met boeren en vrijwilligers heeft Via Natura 25 van de 500 hectare landbouwgrond in de Ooijpolder tot natuurstroken omgezet. Insecten, vogels en zoogdieren kunnen nu makkelijk van het ene naar het andere gebied. Sindsdien komen zelfs bedreigde soorten als de kamsalamander, de gouden sprinkhaan en de moerassprinkhaan er weer voor. Veel aandacht ging naar het vertrouwen winnen bij boeren, die achter de natuurwaarde van het landschap staan. Met hen zijn contracten voor dertig jaar afgesloten.
Quotes
____________
Louise Vet, emeritus hoogleraar Evolutionaire Ecologie, NIOO-KNAW en WUR
____________
Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid D66
____________
Fred Wouters, directeur van Vogelbescherming Nederland
____________
Alex Datema, melkveehouder en voorzitter Boerennatuur
____________
Noelle Aarts, hoogleraar Strategische Communicatie, Radboud Universiteit
____________
Robert Kwak, Programmaleider Basiskwaliteit Natuur bij Vogelbescherming Nederland, medeauteur ‘Nederlandse vogels in hun domein’
____________
Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland
____________
Camilla Dreef, ambassadeur Vogelbescherming Nederland