menu

Sprekers

Voor wie doen we de energie­transitie? Voor de achter­klein­kinderen die te maken krijgen met de gevolgen van energie­tekorten en klimaat­verandering. Als ‘voorouders’ hebben we dus nu een verantwoordelijk­heid. Deze rode draad komt terug bij alle sprekers in het plenaire ochtendprogramma.

Snel naar:

Nynke Laverman | zangeres

Your ancestors

Stel dat je nu kunt spreken met je achterkleinkinderen, hoe leg je de huidige klimaatproblemen dan uit? En wat we er nu aan doen? Nynke Laverman schreef er een lied over, dat ze op het RES-congres zong.

Daan Roovers | Filosoof

‘Maak nu beslissingen voor de toekomst’

Neem geen korte termijnbeslissingen, maar denk aan de verre toekomst. Al lijkt die ver weg, de lange termijn heeft nu urgentie. Maak die toekomst tastbaar door de wereld van je kinderen over tientallen jaren voor te stellen. Zorg voor goed voorouderschap.

Deze boodschap drukt filosoof Daan Roovers de congresgangers op het hart. “Acht tot tien volle generaties hebben samen de Dom in Utrecht gebouwd. Wij vinden de bouw van de Zuidas van tien, twintig jaar al eindeloos duren.” Dat ‘kathedraal-denken’ is volgens Roovers essentieel. “Wij moeten goed zorgen voor onszelf, voor de omgeving en voor onze soort. Wij moeten leren denken op de lange termijn.”

Voorouderschap of snelle bevrediging

Goed voorouderschap was altijd al belangrijk, maar lijkt nu moeilijker dan ooit. Er wordt veel meer aan ons getrokken op de korte termijn. De verleidingen voor snelle bevrediging zijn sterker dan ooit. Tegenwoordig is alles snel: flitskapitaal, flitsbezorging, ‘nu besteld en morgen in huis’, spoeddebatten. “Overal is kortzichtigheid”, zegt Roovers. “Daar komt bij dat wij steeds langer leven, maar onze tijdshorizon wordt korter. Daar zit een zekere gekte in. Wij moeten proberen de tijdshorizon verder naar achteren te verschuiven. Als je een spotje hebt, kun je de lamp zo kantelen dat je het heden verlicht en ook de toekomst wat meer in het vizier houdt. Dat moeten wij ook met onze blik doen.”

Stel je de toekomst voor

Breid je bewustzijn uit. “Verplaats je in de mensen van de toekomst – neem 2060. Dat lijkt ver weg, maar is toch emotioneel dichtbij. Mijn kinderen zijn dan zo oud als ik nu ben. Als ik betrokken ben bij beslissingen die ik neem, dan kan ik mij inleven. Proberen een goede voorstelling van de toekomst te maken, dat is de kracht van goed voorouderschap. Wij moeten met z’n allen aan de slag hiermee. Succes.”

Rob Jetten | minister voor Klimaat en Energie

‘Gevolgen opwarming blijven benoemen’

De eerste maanden in zijn functie voelde Rob Jetten zich vooral minister van Energie: bezig met het kopen van gas om de gasopslagen te vullen. Terwijl hij dacht dat hij kon toewerken naar klimaatdoelen voor 2050. “Ik moet mezelf dwingen om een deel van de tijd bezig te zijn met het voorouderschap, met wat we willen achterlaten.”

We moeten nu het eerlijke verhaal vertellen over hoe desastreus klimaatverandering kan zijn voor ons leven, stelt Jetten. “Jongere generaties zijn daarmee veel actiever bezig. Zij roepen: ‘Schiet eens op. Hoezo 2030? Verbied nu alles wat vies en vervuilend is’.” Logisch, de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en voelbaarder.

Mooie bijvangst

Het klimaatdebat is lang gevoerd door mensen die al met het thema bezig waren. Zij probeerden anderen te overtuigen. Door de huidige energiecrisis wil iedereen zijn energierekening naar beneden brengen. Sluit je daarop aan, dan breng je ook de CO2-uitstoot omlaag. Ondertussen moeten we de gevolgen van opwarming van de aarde blijven benoemen, stelt Jetten. Het is belangrijk om een perspectief te bieden, waarnaar mensen kunnen toewerken. We hebben daar allemaal een rol in. Duurzaam leven kan leuk zijn. “Tegelijkertijd beseft de minister ook dat mensen verwachten dat de overheid en grote bedrijven het hardst lopen.”

Groei binnen planetaire grenzen

Goed voorouderschap is een mooi concept om de daad bij het woord te voegen. Jetten: “In 2060 vinden we het belachelijk dat we eind 20ste, begin 21ste eeuw zo gefocust  waren op economische groei. Dan hebben we het over brede welvaart, groei binnen planetaire grenzen.” En zijn eigen bijdrage? “Dat ik er alles aan heb gedaan om dat kantelpunt door te zetten.”

Kristel Lammers | directeur Nationaal Programma RES

‘Beweging creëren door gesprek’

“Ik weet hoe ingewikkeld het is om in de regio met veel geploeter en met die nieuwe gemeenteraden de transitie te realiseren. Het ‘voorouderschap’ moet hierin een rol spelen. Het is makkelijk om vanuit het nu te praten, maar laten we vanuit de toekomst denken en van daaruit met elkaar het gesprek voeren.

Dit jaar gaat het over de beweging die we moeten maken, met alle pijn die daarbij komt kijken. Wij zijn de mensen die het verschil kunnen maken. Er zijn 30 unieke RES’en in verschillende stadia van ontwikkeling. Er zijn regio’s die pas enkele jaren bezig zijn in deze samenstelling en er zijn regio’s die een lange traditie van samenwerken hebben. Die kunnen van elkaar leren. We moeten met elkaar in gesprek blijven gaan om alles uit die beweging te halen. Maar ook om met elkaar even stil te staan, zoals op het RES-congres. Tijd om naar elkaar te luisteren en van gedachten te wisselen.”