Marloes Noordermeer, stagiair bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat
“Crisislab.nl is een goed platform voor alle bestuurlijke kwesties rondom veiligheid. De NIPV biedt alle publicaties en is een goede kenniskring voor de operationele aspecten. Maar ik begrijp dat Marloes zoekende is. Dat is niet vreemd. Er is veel, maar het is niet goed verbonden.”
Marijn Helsloot, Crisislab Boven
‘Bewoners, bedrijven, gemeenten en provincies zijn allemaal aan de slag gegaan. Dat levert voor je het weet kleine platformpjes op. Daardoor ontstaat een bomen-bos-gevoel. Maar bomen zijn goed! Er gebeurt gelukkig veel. Zo is er bijvoorbeeld al een ziekenhuis in Elst overgestapt op waterstof. Dat mag best breder bekend worden. Een hele grote dikke eik met alle best practices en geleerde lessen, ontbreekt nog tussen al die bomen.”
Ira Helsloot (en vader van Marijn), Crisislab Boven
“Ik werkte eerst bij een omgevingsdienst. Ik ben goed op de hoogte van alle initiatieven en programma’s. En als ik iets niet weet, ga ik bellen en mailen. Dat zou ik Marloes ook adviseren. Waarom zou je een platform zoeken als je gewoon contact kunt leggen en vragen kunt stellen. Mocht je onverhoopt niet bij de goede persoon zijn, dan krijg je altijd wel een slinger de goede kant op. Zo leer je mensen in dit werkveld kennen en bouw je een netwerk op.”
Elif Aygun, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Pieter Jan van Nispen, coördinerend beleidsmedewerker Energietransitie en Leefomgeving ministerie van BZK
“Wonen, duurzaamheid en energie zijn bij de provincie Drenthe ondergebracht in hetzelfde ambtelijke team. Dat maakt afstemming gemakkelijk. Tegelijkertijd zijn ze belegd bij verschillende gedeputeerden. Zo kunnen op bestuurlijk niveau de belangen goed gescheiden blijven. Op deze manier houden we beter zicht op het draagvlak voor plannen en zijn de plannen ‘volhoudender’: ze blijven langer relevant.”
Kees Offringa, strategisch adviseur duurzaamheid provincie Drenthe
“De hardste roepers zitten altijd aan de uiteinden van het spectrum. Je moet de polarisatie vermijden. Ik denk dat het verstandig is om te zoeken naar mensen die belang hebben bij de dialoog. De mensen die niet vanuit goed-fout denken. Het stille midden. Wat kunnen zij elkaar brengen? Kunnen zij tot consensus komen over waar natuur, huizen of windmolens moeten komen?”
Mirjam Gilhuis, coach en trainer
Jan van der Heeden, Powered by Hattem
“Op welke manier je kunt bijdragen, ligt aan je rol. Jij kunt zelf jouw eigen footprint verkleinen door onder meer zuinig om te gaan met energie, bewust te leven of zonnepanelen op je dak te leggen. Bestuurders kunnen versnellen. Bijvoorbeeld door procedures te verkorten en mensen te mobiliseren en motiveren.”
Jop Fackeldey, gedeputeerde Energietransitie provincie Flevoland
“Het belangrijkste is om niet winst, maar belangen voorop te stellen. In Denemarken bijvoorbeeld mogen energiebedrijven geen winst maken. Bovendien is er een groot tekort aan vakmensen. Die hebben wij nodig om warmtepompen en zonnepanelen aan te leggen. Deze beroepen moeten wij meer waarderen, respect tonen en beter gaan betalen.”
Loes van Rooij, trainee Energietransitie gemeente Someren